HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.06.08. 13:06 Zsanette

SPORT ÉS ÉLETMÓD : FITNESS VAGY WELLNESS?

 

FITNESS vagy WELLNESS?

 

Manapság  gyakran találkozhatunk e két kifejezéssel együtt említve azokat: Fitnesst – Wellnesst egybevonják, egy kifejezés alatt értelmezvén. Hallhatunk  wellness hétvégéről, wellness szállodáról, fitness vagy wellness csokiról, ételekről és italokról és mindenféle más ezen nevekkel illetett termékekről, tevékenységről.

A KÉT FOGALOM SZOROSAN ÖSSZEFÜGG EGYMÁSSAL, UGYANAKKOR, JELENTÉSTANILAG MERŐBEN ELTÉRNEK!

Akkor mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak?

WELLNESS: Egyfajta testi jóllét, amit azáltal érnek el és tartanak fenn az emberek, hogy megfelelően étkeznek, és rendszeres testmozgást végeznek.

Egészséges testben élnek, amire a kóros túlsúly, egyáltalán nem jellemző! Ez egy tudatosan megtervezett és vezetett életforma, melyben az egyén jól érzi magát, jól van, élvezi az életét, jól van azzal amit csinál. Jellemző rá a kiegyensúlyozottság, magabiztosság, pozitív látásmód, életöröm, aktivitás, motiváció, akarás, központban a test, lélek és a szellem harmóniájával. Szokták mondani, a wellness egyenlő az „épp testben épp lélek kifejezéssel” . Ellentétben az „ épp testben épphogy élekkel” !

FITNESS: Legegyszerűbben csak testgyakorlásnak nevezhető. Magában foglalja a test építését és karbantartását szolgáló tevékenységeket, ami semmiféleképpen nem versenysport! A versenysportban maximális erőbedobás, mindennapos kemény, sokszor embert nem kímélő edzésmódszereket alkalmaznak, míg a fitness csak az optimális teljesítményre törekszik. Maximális teljesítőképesség kontra optimális teljesítőképesség. A fitnessben is törekedünk a minél jobb eredmények elérésére, a gyakorlatok számának növelésére a hosszak megnyújtására, a minél jobb idő elérésére, de semmiképpen nem a maximálisnál maximálisabb eredmények hajszolásáról szól.

Úgy tartják, hogy nem kell mindennap edzeni, mert az már szinte egyenlő a versenysporttal! Én ezzel nem értek egyet! Miért ne kellene? Azelőtt is kimentek az emberek minden nap dolgozni a földekre, tettek, vettek, vetettek, mindig akadt munkájuk a ház körül és a földeken. A mindennapos testmozgás az élet nélkülözhetetlen része volt! Hogyan volna ez tehát a mai ülő, inaktív társadalomban másképpen! Ma nemhogy mindennap tanácsos lenne valamilyen mozgásos, intenzív, jól megizzasztó tevékenységet végezni, hanem egyenesen kötelező is! Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Arányosan összuk szét a cardio, erősítő és a nyújtó edzésprogramunkat. Törekedve ezzel arra, hogy testünk kiegyensúlyozott terhelésben részesüljön minden oldalról.

 

 

 

Sporttársi üdvözlettel!

Zsemlye Zsanette

Sport és gerinc jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu
zsanettewellness@yahoo.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr72065507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása