HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.11.21. 16:07 Zsanette

TÁPLÁLKOZÁS: CSICSÓKA

CIKK A CSICSÓKÁÉRT! HOGY NEHOGY FELEDÉSBE MERÜLJÖN EZ A KITŰNŐ ÉTEK!

A csicsóka a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaznak.Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintűre állítja be a  vérben a cukrot. Biológiai adottságai igen kedvezőek: fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavak is találhatóak benne: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin.Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény.Energiaértéke 100g / 335 kJ, azaz 80 kcal.
Fogyasztása mindenkinek ajánlott,mindenkinek és különösen azoknak, akik  egészségesen szeretnének táplálkozni. Különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek.Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából kifolyólag pedig jó a májbetegeknek. Jót tesz a magas vérnyomásban szenvedőknek is: A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani.  Kalória értéke alacsony, ásványi anyag tartalma magas, így egy nagyszerű segítség a fogyókúrához.
Konyhai előkészítése:
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk meg, vagy szükség szerint hámozzuk. Rövid ideig héjában főzzük, süssük, így kevesebb energiát használunk, időt takarítunk meg. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag.  A vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.
Az izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elősegíti.
Csicsókalé elkészítése:
A csicsókát alaposan mossuk meg és gyümölcscentrifugával kipréselhetjük a levét. Ihatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglevekkel, amelyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra.                         Kedvenc Csicsóka receptem: Petrezselymes tepsis csicsóka, tepsis céklával, piros retekkel és rezselt tormával, földimogyoróval megszórva.

ELKÉSZÍTÉSE:

Petrezselymes tepsis csicsóka, tepsis céklával

A csicsókát, lila hagymát felkarikázva tepsibe sorakoztatom, petrezselyemmel és olajjal bőven meghintem. Egy másik tálban héjában a céklát felkarikázva besorolom natúron, majd készen zöldfűszerrel meghintem bőven – egyik kedvenccel.

Friss piros retket felkarikázva tányérra teszem.

Magam reszelt tormával tálalom.

Mindehhez pörkölt földimogyorót ropogtatok, vagy megszórom a csicsókát vele.

Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edzŐ
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu   www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr332463294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása