HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.06.08. 13:23 Zsanette

TÁPLÁLKOZÁS : GYORRSEGÉLY A MINDENNAPOKRA, FŰSZERPULT, TEÁSKANNA...

Néhány egyszerű gyorssegély a mindennapokra mindenkinek!

 

- Javítják az erek rugalmasságát: A Ginkgo biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, borsikafű, fahéj hatására a vér a nemi szervekbe áramlik, a véredények fala kitágul. 

- ÉLELMISZEREK: Paradicsom, spenót, mogyoró, mandula, dió, brokkoli, zab, lenmag, fokhagyma és a hagymafélék, vörös gyümölcsök, zöldtea.

- ANTIOXIDÁNSOK: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek.

- A bélműködést javító táplálékok: káposzta, ananász, alma, brokkoli, aszalt szilva, kelkáposzta.

- Az articsóka csökkenti a koleszterinszintet.

- A fokhagymának kiváló vírus-, gomba- és baktériumölő hatása van.

- Az emésztést elősegítő fűszerek: menta, kapor, köménymag, babérlevél, torma, majoránna, fahéj, szegfűszeg. A kurkuma a májműködést serkenti. A májzsugorodás ellen burgonyát, barna rizst, teljes értékű gabonából készült kenyeret kell fogyasztani. A hagymának vérhígító és az immunrendszert erősítő hatása van. A spárga vizelethajtó és hashajtó, C- és E-vitamin-tartalmú eledel. A spenót magas a béta-karotin-, folsav- és C-vitamin-tartalma ugyancsak növeli az ellenálló képességet. A tök is kiváló védőszer, magas A-vitamin-tartalmú, vizeleti és prosztatapanaszoknál hatásos.

- Méregtelenítésre alkalmas teák: bodzavirág (igen hatásos izzasztó), csalánlevél (általános serkentő), kakukkfű (nátha, influenza, hörghurut, arcüreggyulladás esetén kiváló).

- Vizelethajtó növények: zsurló, pitypang, medveszőlőlevél, lestyángyökér, tövises iglice, borostyánlevél, nyírfalevél, gyermekláncfű, tarackbúza.

- A rostok általánosságban jól hatnak a koleszterinszintre, és segítenek megelőzni a szívbetegségeket. A bab, zab, az indiai bolhafűmag - psyllium -, a lenmag és a gyümölcspektin a legtöbb kísérlet szerint csökkenti a koleszterinszintet, ezért a szakemberek gyakran javasolják ezeknek a magas oldékonyságú rostot tartalmazó ételeknek a fogyasztását. Már a gabonarostokról is kimutatták, hogy védenek érelmeszesedés ellen, ezekben azonban oldhatatlan rostok vannak, amelyek nem csökkentik a koleszterinszintet.

- A zabkorpa béta-glükán nevű oldható rostot tartalmaz, amely miatt 1997-ben az USA-ban az első számú koleszterinszint-csökkentő ételnek kiáltották ki. Hasonló hatást lehet elérni a zabtejjel is.

- A lenmag - illetve a lenmagolaj - szintén elsőrangú rostforrás, s mind az összkoleszterin-mennyiséget, mind az LDL szintjét csökkenti, és a kísérletekben hatékonyabbnak bizonyult a napraforgómagnál is. A lenmag fő hatóanyagát, az alfa-linolénsavat - ALA - jelenleg is vizsgálják.

- Bioboltokban gyakran kaphatók szójababból készült ételek - tofu, tempeh -, erjesztett szójababból készült szójasajt - miszó -, erjesztett szójabab és bizonyos szójaprotein-porok. 1995-ben végeztek kísérleteket a szójababbal, és úgy találták, hogy jelentősen csökkenti a teljes koleszterin mennyiségét és az LDL szintjét is. Azóta több másik vizsgálat is megerősítette ezt az eredményt. Elsősorban a szójababban található izoflavonoidok játszanak szerepet a koleszterinszint csökkentésében, de állatkísérletekben kimutatták, hogy egyéb építőelemek is jótékony hatásúak.

- Jegyezzük meg! Az olívaolaj csökkenti az LDL-koleszterin szintjét a vérben, főleg, ha a telített zsírsavakban gazdag ételeket is ezzel helyettesítjük. Azokban az országokban, ahol általában olívaolajat használnak, sokkal ritkábban alakul ki szívbetegség. Az olívaolaj azonban, akárcsak a többi zsír- vagy olajfajta, sok kalóriát tartalmaz, ezért túlsúlyos embereknek nem ajánlható akármilyen mennyiségben.

- Az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy akik rendszeresen esznek mogyoró- és dióféléket, sokkal ritkábban esnek áldozatul szívbetegségeknek. A kísérletek egy része szerint ez a védő hatás - legalább is részben - annak köszönhető, hogy az említett magvasok lenyomják a koleszterinszintet. Ebben a mandula és a dió jár az élen, őket követi hatékonyságban a makadámia-dió, a mogyoró és a pisztácia.

Ezek az étkek gazdagok rostban, E-vitaminban, alfa-linolénsavban, omega-9 zsírsavban, magnéziumban, káliumban és argininben. A többféle anyag miatt a kutatók még nem térképezték fel pontosan a hatásmechanizmust, de sokan azt is feltételezik, hogy a dióféléket fogyasztók kevesebb tojást, tejterméket, feldolgozott élelmiszert és margarint esznek, és ezáltal tudják szinten tartani koleszterinszintjüket.

- Érdekes tény: bár a magvasok tele vannak kalóriával, a legtöbb kísérlet szerint nagyobb mennyiségben sem növelik igazán az emberi test súlyát.

- Koleszterinnel kapcsolatos kísérletek folynak még a fokhagymával, a zöldteával és az articsókával is, ugyanis ezekben is találhatók érvédő és koleszterinszint-csokkentő hatóanyagok.

 - Káros és hasznos élelmiszerek
- A cukorfogyasztás a kísérletek szerint csökkenti a jótékony HDL-koleszterin mennyiségét, ráadásul megnöveli az egyéb rizikófaktorokat, amelyek szívbetegséget okozhatnak, például elhízás, B-vitamin-hiány..

- A forralt vagy presszógépen elkészített kávé fogyasztása megnöveli a koleszterinszintet.

- Napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztásával akár meg is növelhetjük a védő HDL-koleszterin szintjét. Az alkohol hígítja a vért, és ezáltal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor károsíthatja a májat, rákkeltő lehet, magas vérnyomást vagy akár függőséget okozhat. Ahogy pedig nő az elfogyasztott alkohol mennyisége, nő a szívinfarktus kockázata is. Ezért alapos kivizsgálás után, ha kiderült, hogy egészséges a májunk, normális a vérnyomásunk, és nem magas a daganatokra vonatkozó rizikófaktorunk, egy-két pohár borral jót tehetünk koleszterinszintünknek.

- Transz-zsírsavak sok feldolgozott élelmiszerben, legfőképpen a margarinban megtalálhatók. A margarin növeli a koleszterinszintet, és ezzel a szívbetegségek kockázatát is, ezért ne fogyasszuk! Újabban már gyártanak olyan margarinokat is, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását.

- Dióhéjban: Mivel nem tápanyag-és vitamintáblázatot szorongatva indulunk a bevásárlásra, egyszerűen csak a következők figyelembevételével válogassunk a kosarunkba:

  • naponta együnk piros, sárga és zöld gyümölcsöt, zöldséget
  • fogyasszunk mindennap legalább 2db friss facsart citrom levet
  • mogyoróféléket
  • hüvelyesek
  • gabona félék
  • zöldfűszerek
  • leveles teák

Akiknek mégis szükségük van vitaminpótlásra, kerüljék a mesterséges szín-és aromaanyagokat tartalmazó készítményeket! Ételeiket maguk készítsék, és csak a számukra legjobb táplálékkiegészítőket vásárolják meg és szedjék! Igen, mert mamár sajnos ezekre is nagy szükségünk van! NEM MINDENKINEK!

 

Zsemlye Zsanette
Sport és gerinc jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu
zsanettewellness@yahoo.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr522065548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása