Miért jó?
Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.Hogyan fogyasszuk?
A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.
A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk.
Tippek - tanácsok
Aki cikóriát szeretne termelni, tudnia kell, hogy magját május-júniusban érdemes vetni, és a sorok között mintegy 30-35 cm távolságot ajánlatos hagyni.A gyökér október közepén szedhető.
Tápanyagigénye közepes, vízigénye nem nagy.
Érdekesség
TUDTAD?:A cikóriát kávéalapanyagként már a XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba.
Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és jóga - spine oktató, Személyi edz
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com