MENOPAUSAVAL JÁRÓ CSONTRITKULÁS, OKAI
Mire van szüksége a csontoknak? Kalciumra, magnéziumra, foszforra és D vitaminra a beépüléshez. A szokásosan ajánlott napi 1000 mg vagy azt meghaladó kalciumbevitel az átlagos (értsd: savasító) étrendhez igazodik, ami a ténylegesen szükségesnél 1,5-4-szer több fehérjét tartalmaz; ez az oka a természetellenesen nagy kalciumigénynek. Fehérje túladagolás. Minthogy a ma élő ember túl sok fehérjét eszik. Túl sok húst és felesleges élelmiszernek mondott termékeket fogyaszt. És nagyon – nagyon kevés friss zöldség és gyümölcs félét, olajos magvakat, hüvelyeseket teljes értékű élelmiszereket.
A csontritkulás oka egyáltalán nem a kalciumhiány, hanem a fehérje túladagolása miatt bekövetkező kalciumhiány. Tehát fölösleges azon aggódnia, hogy nem jut a szervezete elég kalciumhoz. Sokkal inkább arra kell figyelnie, hogy ne egyen túl sok fehérjét.
A protein túladagolás és következményei:
· felszívódási zavarok, vitamin és ásványi anyagban
· emésztési és anyagcserezavarok
· kalcium hiány az elégtelen felszívódás és hiányállapotok miatt, ami magával vonzza a csontritkulást
· vitamin és ásványi anyagok hiányok és túladagolások
· rossz szájszag
· bűzös széklet
· fáradékonyság a hiányállapotok kialakulása és az elégtelen mennyiségű, esetenként, szénhidrát bevitel miatt
· köszvény
· vese baj
· vastagbél gyulladás és rák kialakulása
Lényeg hogy a helyes táplálkozás (magas fehérjebevitel) mellett az ásványi anyagokra is szükséges odafigyelni, hogy azok egyensúlyban legyenek! Mindent evőknek, azaz kik húst is fogyasztanak: Csökkentsék étrendünkben a magas fehérje tartalmú élelmiszerek adagját, növeljük a zöldségek – gyümölcsök arányát, és máris jobban, egészségesebben leszünk, megelőzhetjük a bajok kialakulását. Vegetáriánusoknak: Akik esznek állati eredetű fehérjéket, azaz tojást és a tejtermékeket, azokat csökkentsék le, ha eddig nagy mennyiséget fogyasztottak. Ne egyék együtt ezeket hüvelyesekkel! És a helyes étel párosítások:
Egy rész hüvelyest párosíts
· 2 rész gabonával
· 1 - 1.5 rész olajos maggal
· 1 rész gabona 1 rész olajos maggal
· 2 – 3 rész zöldség félével
· 2 rész zöldségfélével 1 rész olajos maggal
· 1 – 1 – 1 rész zöldség, olajos mag, gabonával
Amit ne párosíts hüvelyessel:
· gyümölcs
· tofu és abból készült termékek
· gabona fehérjék termékeit tisztán
Aki nem bírja rendesen emészteni az olajos magvakat, használjon különféle növényi olajokat. Ki pedig nem eheti egyes gabonákat gluténérzékenysége miatt, egyen gluténmenteset, vagy válassza a hüvelyes lisztes termékeket. Ezek párosítására is igazak a fentiek.
Az emberi test számos funkciójához elengedhetetlen a kalcium, de napjainkban elterjedt egy túlzás, hogy hatalmas mennyiségű kalciumot veszünk magunkhoz (nagy mennyiségű tejtermék formájában és étrend-kiegészítőkkel), abból a hibás megfontolásból, hogy eltúlozzák jelentőségét a szervezetben!
Emberek sokaságát aggodalom tölti el - teljesen fölöslegesen - amiatt, hogy kalciumhiányuk lesz, ha elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. A valóság az, hogy az összes leveles zöldségféle és fűféle nagyon sok természetes kalciumot tartalmaz (ezen kívül vasat, magnéziumot, C-vitamint és B-vitaminokat is). De ide tartozik a mandula, a mogyoró, a zeller, az avokádó, a karfiol, a hagyma, a zöldbab, a feketebab, a csicseriborsó, a tofu és a szezámmag is. Világos tehát, hogy sok kalciumot tartalmaz a lúgosító étrend. Tudja mit tegyen, ha valaki megkérdezi Öntől, hogy honnan jut kalciumhoz a lúgosító étrendben? Egyszerűen csak kérdezzen vissza: és vajon a szarvasmarhák hogy jutnak hozzá? Mindenkinek meg kell ismernie, hogy pontosan mennyi kalciumra van szüksége csontjai és szervezete egészségének biztosításához. A kalcium egyik legfontosabb funkciója a szervezetünkben az, hogy semlegesítse az állati eredetű fehérje elfogyasztása miatt képződő savakat. Ha savasító ételeket eszünk, a testünket arra kényszerítjük, hogy az egyetlen lehetséges módon térjen vissza a lúgos állapotába: vonjon ki kalciumot a tartalékaiból, azaz a csontokból, mert az ételben nincs elegendő mennyiségű.
A döntően az alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből összeállított lúgosító étrend biztosítja az Ön számára a megfelelő napi kalciumbevitelt. Javasoljuk biotermesztésű termények nyersen fogyasztását. Lúgosító étrendjét tegye teljessé lúgosító étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával, amivel sok kalciumot juttathat a szervezetébe természetes összetevőkből, amiket a szerevezete ténylegesen képes hasznosítani.
Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com