HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.11.08. 21:04 Zsanette

ÉLETMÓD - TÁPLÁLKOZÁS: MENOPAUSAVAL JÁRÓ CSONTRITKULÁS, OKAI

MENOPAUSAVAL JÁRÓ CSONTRITKULÁS, OKAI

Mire van szüksége a csontoknak?                                                                                                                                                             Kalciumra, magnéziumra,  foszforra és D vitaminra a beépüléshez.                           A szokásosan ajánlott napi 1000 mg vagy azt meghaladó kalciumbevitel az átlagos (értsd: savasító) étrendhez igazodik, ami a ténylegesen szükségesnél 1,5-4-szer több fehérjét tartalmaz; ez az oka a természetellenesen nagy kalciumigénynek. Fehérje túladagolás. Minthogy a ma élő ember túl sok fehérjét eszik. Túl sok húst és felesleges élelmiszernek mondott termékeket fogyaszt. És nagyon – nagyon kevés friss zöldség és gyümölcs félét, olajos magvakat, hüvelyeseket teljes értékű élelmiszereket.

A csontritkulás oka egyáltalán nem a kalciumhiány, hanem a fehérje túladagolása miatt bekövetkező kalciumhiány. Tehát fölösleges azon aggódnia, hogy nem jut a szervezete elég kalciumhoz. Sokkal inkább arra kell figyelnie, hogy ne egyen túl sok fehérjét.

 

 A protein túladagolás és következményei: 

·         felszívódási zavarok,  vitamin és ásványi anyagban

·         emésztési és anyagcserezavarok

·         kalcium hiány az elégtelen felszívódás és hiányállapotok miatt, ami magával vonzza a csontritkulást

·         vitamin és ásványi anyagok hiányok és túladagolások

·         rossz szájszag

·         bűzös széklet

·         fáradékonyság a hiányállapotok kialakulása és az elégtelen mennyiségű, esetenként, szénhidrát bevitel miatt

·         köszvény

·         vese baj

·         vastagbél gyulladás és rák kialakulása

Lényeg hogy a helyes táplálkozás (magas fehérjebevitel) mellett az ásványi anyagokra is szükséges odafigyelni, hogy azok egyensúlyban legyenek!                                                                                                   Mindent evőknek, azaz kik húst is fogyasztanak: Csökkentsék étrendünkben a magas fehérje tartalmú élelmiszerek adagját, növeljük a zöldségek – gyümölcsök arányát, és máris jobban, egészségesebben leszünk, megelőzhetjük a bajok kialakulását.                                                     Vegetáriánusoknak: Akik esznek állati eredetű fehérjéket, azaz tojást és a tejtermékeket, azokat csökkentsék le, ha eddig nagy mennyiséget fogyasztottak. Ne egyék együtt ezeket hüvelyesekkel! És a helyes étel párosítások:

Egy rész hüvelyest párosíts

·         2 rész gabonával

·         1 - 1.5 rész olajos maggal

·         1 rész gabona 1 rész olajos maggal

·         2 – 3 rész zöldség félével

·         2 rész zöldségfélével 1 rész olajos maggal

·         1 – 1 – 1 rész zöldség, olajos mag, gabonával

Amit ne párosíts hüvelyessel:

·         gyümölcs

·         tofu és abból készült termékek

·         gabona fehérjék termékeit tisztán

Aki nem bírja rendesen emészteni az olajos magvakat, használjon különféle növényi olajokat. Ki pedig nem eheti egyes gabonákat gluténérzékenysége miatt, egyen gluténmenteset, vagy válassza a hüvelyes lisztes termékeket. Ezek párosítására is igazak a fentiek.                                                                                                                                                                                                                                             

Az emberi test számos funkciójához elengedhetetlen a kalcium, de napjainkban elterjedt egy túlzás, hogy hatalmas mennyiségű kalciumot veszünk magunkhoz (nagy mennyiségű tejtermék formájában és étrend-kiegészítőkkel), abból a hibás megfontolásból, hogy eltúlozzák jelentőségét a szervezetben!

Emberek sokaságát aggodalom tölti el - teljesen fölöslegesen - amiatt, hogy kalciumhiányuk lesz, ha elhagyják étrendjükből a tejtermékeket.            A valóság az, hogy az összes leveles zöldségféle és fűféle nagyon sok természetes kalciumot tartalmaz (ezen kívül vasat, magnéziumot, C-vitamint és B-vitaminokat is). De ide tartozik a mandula, a mogyoró, a zeller, az avokádó, a karfiol, a hagyma, a zöldbab, a feketebab, a csicseriborsó, a tofu és a szezámmag is. Világos tehát, hogy sok kalciumot tartalmaz a lúgosító étrend. Tudja mit tegyen, ha valaki megkérdezi Öntől, hogy honnan jut kalciumhoz a lúgosító étrendben? Egyszerűen csak kérdezzen vissza: és vajon a szarvasmarhák hogy jutnak hozzá?                                                                                                                    Mindenkinek meg kell ismernie, hogy pontosan mennyi kalciumra van szüksége csontjai és szervezete egészségének biztosításához. A kalcium egyik legfontosabb funkciója a szervezetünkben az, hogy semlegesítse az állati eredetű fehérje elfogyasztása miatt képződő savakat. Ha savasító ételeket eszünk, a testünket arra kényszerítjük, hogy az egyetlen lehetséges módon térjen vissza a lúgos állapotába: vonjon ki kalciumot a tartalékaiból, azaz a csontokból, mert az ételben nincs elegendő mennyiségű.

A döntően az alacsony szénhidráttartalmú zöldségekből összeállított lúgosító étrend biztosítja az Ön számára a megfelelő napi kalciumbevitelt. Javasoljuk biotermesztésű termények nyersen fogyasztását. Lúgosító étrendjét tegye teljessé lúgosító étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásával, amivel sok kalciumot juttathat a szervezetébe természetes összetevőkből, amiket a szerevezete ténylegesen képes hasznosítani.

Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu   www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr912434679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása