A PALEOLIT DIÉTÁRÓL MÉG EGYSZER
Nem régen írtam egy cikket a paleolit diétáról. Azonban kaptam egy rosszalló kritikát róla. Ezért, szeretném hibámat kijavítani azzal kapcsolatban.
Továbbra is hűségesen maradva Vegán, növényi étkezési szokásokon alapuló étkezésem mellett. Így összehasonlítva a paleolit diétát azzal szemben.
A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója.
Általános megjegyzések:
- Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
- Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
- Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
- Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
- Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
- A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!
Kiiktatja a : gabonaféléket, tejtermékeket, hüvelyes magvakat. Engedélyezi az: zabot és a rizs liszteket, húsokat, sajtokat, zöldséget – gyümölcsöt.
Megemlíti az:
· a gabona és a hüvelyes rossz tulajdonságait. Szükség szerint engedélyezi alkalmazni. – gabona: nem ír jótékony hatásáról, vitamin, ásványi anyag, fehérje, szénhidrát, rost, energia tartalmáról, hogy ez micsodakedvező étel egy vegán táplálkozásban. Bátran fogyaszthatják tehát azok, kinek nincs glutén és gliadin érzékenységük. Többen nap – mint nap fogyasztanak gabona féléket felváltva, egyik nap pl. – rizst, a másikon hajdínát, majd kölest és árpát, és tönkölyt is. Semmi puffadás, emésztési probléma nélkül. Kinek problémája van a gluténnal és gliadinnal, annak tanácsolom minél hamarabb elkezdeni az erre a bajra vonatkozó speciális diétát – melyben szívesen állok a rendelkezésre - ! - a hüvelyesek : amik a ligánok csoportjába tartoznak, már egy előző cikkemben a „ bableves” ről írtam ezekről. Hogy miért nem lehetnek ezek kedvezőek sajnos igen sok ember számára. Akinek viszont ezek sem jelentenek problémát, azok bátran fogyaszthatják azokat mértékkel és rotálva. Ugyanis, csakúgy mint a gabonáknak, ezeknek is ugyanolyan kedvező a hatásuk egy egészséges étkezésben és természetesen a mindennapi étkezésünk alapját kell, hogy képezzék. – rostok: vigyázzunk, hogy ne együk túl magunkat ezekből, hogy elkerülhessük a túl sok rost bevitelt, ami megakadályozza egyes vitaminok, ásványi anyagok felszívódását. Együnk ezekből elegendő mennyiséget, éppen annyit, hogy az emésztésre, a vitaminok felhasználására jótékonyan hassanak.
· a tejtermékek : bélfalra tapadva allergizálóak, károsítják azokat, emésztési problémákat okoznak, többek között a székrekedést, puffadást és a hasmenést is. Többen szerencsések, kiknek semmi gondjuk e termékekkel.
· a lenmag jó az Omega 3 as zsírsavjai miatt, rossz viszont az Omega 6 os miatt! Nem írja le annak kedvező hatásait, az emésztésre kifejtett kedvező tulajdonságait, hogy javítják a szív és érrendszeri problémák helyreállítását, csökkentik a vérzsír szintet, elősegítik ez által a fogyást.
Nem említi meg az olajos magvak allergizáló hatását, vigyázni kell egyes embereknek ezekkel, mert emésztési és egyéb más gondjaik is lehetnek ezektől. Valamint azok jótékony hatásait kedvező, fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin rostforrások
· a tojás jótékony hatását, és feltárja az igazságot, hogy a magas koleszterin szint valójában nem egy két tojástól fog kialakulni, hanem az velünk született rendellenességünk.
· a gyümölcsök korlátlan fogyasztását. Ami több szempontból igen jótékony és némiképpen nem teljes az. A bennük lévő cukor tartalom miatt. Ezért részesíthetjük inkább előnyben a zöldségeket és majd ezek után a gyümölcsöket, kiegészítőként, két – három napos rotációban alkalmazva.
· húsok: A túl sok húsfogyasztás fehérje felhalmozódáshoz vezet, húgysav halmozódik fel a testben, köszvény, ízületi probléma, emésztési panaszok, puffadás, rothadás alakul ki a gyomorban, sok betegség és egészségügyi probléma okozója. Nem említi meg a bennük lévő transzzsírsavakat.
Kedves olvasó! Mindent összevetve és röviden összefoglalva tehát:
Aki úgy gondolja, alkalmazza, aki nem és szívesen megismerkedne az ésszerű, egyszerű és igen nagyszerű vegán diétával, annak várom jelentkezését, észrevételét és kérdését.
Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és jóga - spine oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com