HTML

zsanettewellness

Minőségi életmódra váltás, személyi edzés, rekreáció, fitness, wellness, vegán életmód, elsősorban vegán táplálkozási tanácsadás, receptek. További írásaimért látogass el a JÓGÁZDA: www.zsanettejoga.blog.hu STROKE. www.zsanettestroke.blog.hu

Friss topikok

  • Zsanette: @Jerry Garcia: Kedves Jerry, Köszönöm bejegyzésed! Hosszú, sokrétű kérdéseid vannak, amit itt nem... (2011.11.06. 22:01) A SEJTEK ZSÍRTARTALMA CSÖKKENTHETŐ
  • Köxiblog: @Zsanette: Köszönöm szépen a válaszodat. Próbálkozom. Jó egészséget és sok sikert kívánok. Feri (2011.04.13. 17:24) SPORT : JÓGA
  • Zsanette: @Fogyás: Válasz érkezett kommentedre! (2010.09.06. 21:01) ÉLETMÓD: 90 NAPOS DIÉTA

Linkblog

2010.11.17. 15:07 Zsanette

ÉLETMÓD:Cukorbetegség, mit sportoljon a cukorbeteg?

Cukorbetegség, mit sportoljon a cukorbeteg?

Nemrégen tartották a cukorbetegség napját. 2010. 11. 15 – én.                                                                              A cukorbetegségnek két formáját ismerjük: az I. típusú cukorbetegség, amelynél a beteget inzulinnal kezelik, illetve a II. típusú, amelynél nem, vagy nem mindig szükséges inzulin adása. Ma már nem lehet általánosítani azt a tényt, amit korábban tettek: - Az I. típus inkább fiatalkorban, a II. típus pedig idősebb korban alakul ki. Ugyanis, mára már minden betegség sokkal előbb csapódik le az emberiségen. Így lehet az, hogy 19 évesen valaki stroke – ot kap, 18 évesen mélyvénás trombózis következtében le kellett vágni a lábát, 15 évesen II. es típusú cukor betegsége van, amihez velejár még a magas vérnyomása is, 17 – 18 és húszas éveiben járó fiatalok béta blokkolót szednek a magas vérnyomásuk miatt… és így tovább.

Ami rendkívül fontos, hogy a fizikai aktivitás fokozza a sejtek inzulin-érzékenységét, illetőleg a fokozott energiaigény miatt a glükóz felhasználását. Tehát a II. típusú cukorbetegség egyik leghatékonyabb kezelési módja a mozgásterápia. A rendszeres mozgás segít ledolgozni a súlyfölösleget, javítja a szív- és érrendszer állapotát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. A testsúly normalizálásával párhuzamosan segít a jobb közérzet kialakításában, ezáltal csökkenti a betegségtudatot, javítja az életminőséget.

A mozgás jótékony hatású a cukorbetegekre. A mozgásterápiát már i.e. 600 évvel az indiai orvosok alkalmazták a cukorbetegség kezelésére. Az I. típusú cukorbetegség esetén nagy körültekintést igényel a mozgásterápia. A sporttevékenység végzéséhez szükséges, hogy a beteg inzulinszintje megfelelően beállított legyen, valamint a beteg rendszeresen ellenőrizze saját vércukorszintjét. Az I. típusú cukorbetegség nem zárja ki egyértelműen a versenyszerű sportolás lehetőségét sem! A sportot azonban semmiképpen nem tekinthetjük az inzulinfüggő cukorbetegség lehetséges terápiájának. Csak az orvossal konzultálva határozható meg, hogy mit és milyen mértékben sportolhat a beteg. Ez egyébként nem is nélkülözhető, hiszen a sporttevékenység alatti vércukorszint-ingadozás súlyos következményekkel járhat a cukorbetegekre nézve.
II. típusú cukorbetegség esetén jóval kisebb a hypoglykémia esélye, viszont a rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatása egyértelműen bizonyított. Itt is nagyon lényeges, hogy edzés előtt és után is ellenőrizni kell a vércukorszintet. Ennél a típusnál a sport testsúlyszabályozó hatása önmagában is terápiás értékű lehet. A sport általi fogyás gyakran a kezelést is szükségtelenné teheti.

Cukorbetegek és az izomtömeg-növelés, avagy a táplálék kiegészítők.  Mindenkinek különböző mennyiségű táplálék van előírva, ez függ az egyén korától, nemétől, testsúly kilógrammjától, napi tevékenységétől. Ha valakinek ilyen tervei vannak, érdemes felkeresnie, haladéktalanul egy dietetikust, aki ebben szakszerű tanácsot tud adni mindenkinek személyre szabottan. Ne bízzunk a véletlenben!

Sportbaráti üdvözlettel!
Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870
www.zsanettewellness.hu   www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsanettewellness.blog.hu/api/trackback/id/tr612455018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása